Wij zijn DE VANDALEN, een productiegezelschap gevestigd in Rotterdam. We zijn een klein gezelschap met grootse plannen.
DE VANDALEN verbindt een divers publiek met verhalen. Verhalen die je uitdagen en die je blik openen voor wat je niet bent of kent.
Wij maken professionele artistieke projecten. Daarbij vinden we het volgende belangrijk.
1. Kies de vorm bij het verhaal
Om écht en langdurig impact te maken bij een divers publiek, kiezen we per project welke vorm het meest geschikt is om het verhaal te vertellen. Van theater tot film en alles daartussen. Online én offline. Waarom niet één vorm en medium? Omdat ons publiek niet meer zo in traditionele hokjes denkt. En omdat verhalen over deze wereld niet in één vorm te vangen zijn.
2. Sta open
We zien ons productiegezelschap als een open structuur. We werken op een inclusieve manier met een diverse groep mensen. In elk project zoeken we naar nieuwe samenwerkingen, samenstellingen en invloeden. De werkwijze is afhankelijk van het verhaal en team, zodat er iets nieuws kan ontstaan.
DE VANDALEN bestaat uit vaste en vrije vandalen.
Er zijn op dit moment twee vaste vandalen: Elène Zuidmeer (artistieke leiding) en Joeri van Spijk (algemene leiding). Zij zijn de kern van het productiegezelschap en voeren de algemene en artistieke leiding en zijn betrokken bij alles wat DE VANDALEN doet. Van het bedenken en uitvoeren van projecten tot het smeden van nieuwe samenwerkingen.
Elène Zuidmeer is actrice en maker. Ze studeerde af aan de acteursopleiding van de ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Sindsdien was ze te zien in diverse series en films, zoals A’dam – E.V.A, TOON, Lekker Dan, ENG en Gewoon Vrienden. Ze speelde onder andere bij theatergezelschappen Kwatta, Lefkop en De Peergroup. Daarnaast ontwikkelt/maakt/regisseert/speelt ze eigen projecten voor film en theater.
Joeri van Spijk ging na het behalen van de master Theater- en Filmwetenschap aan Universiteit Antwerpen aan het werk als dramaturg en creatief producent. Hij werkte onder andere bij Het Zuidelijk Toneel, De Vlieg en Operadagen Rotterdam. Daarnaast geeft hij les aan de opleiding muziektheater van Codarts Hogeschool voor de Kunsten.
Vrije vandalen zijn creatives die zich artistiek verbonden voelen met DE VANDALEN en die vaker meewerken aan onze projecten. Zij hebben allemaal hun eigen expertise. De vrije vandalen kunnen zelf projecten initiëren die binnen onze missie vallen. De diverse groep van vrije vandalen zorgt ervoor dat we in beweging blijven, dat we niet vastroesten in patronen of gedachten. We werken veel samen en blijven elkaar inspireren.
Elk project stellen we een team samen met de expertise die nodig is, bestaande uit vaste en vrije vandalen en mensen van buiten het gezelschap.
De huidige vrije vandalen zijn: Rozanne de Bont, Doron Tempert, Miriam Koetsier, Bram de Ferrante, Lara Bruggeman.
DE VANDALEN is een stichting. Het dagelijks bestuur van Stichting De Vandalen is in handen van de huidige vaste vandalen Elène Zuidmeer en Joeri van Spijk. Zij leggen verantwoording af aan het bestuur wordt gevormd door:
De werkzaamheden van het bestuur zijn onbezoldigd. De stichting beoogt niet het maken van winst. De honoraria van projectmedewerkers zijn gebaseerd op CAO Nederlands Toneel en Dans.
Stichting De Vandalen bezit de culturele ANBI status.